Kaj je favicon?

 


Favicon je majhna sličica, ki se prikazuje v brskalniku poleg url-ja vaše spletne strani. Čeprav nima neke posebne funkcije, v veliki meri pripomore k prepoznavnosti vaše spletne strani in podjetja.


Za dodajanje favicon-a na vašo spletno stran je najbolje uporabiti metodo dodajanja statičnih datotek na vašo spletno stran.


Kako narediti favicon?


Za kreiranje ikone uporabite eno izmed naslednjih metod:


1. S poljubnim grafičnim orodjem izdelajte sliko (lahko je to logoti, del logotipa ali posamezna črka) ter jo pomanjšajte na velikost 16x16 pikslov. Nato s katerimkoli orodjem za upravljanje z datotekami spremenite končnico v .ico. Sličito poimenujte favicon.


2. Uporabite spletno orodje za kreiranje favicona. Za primer bom uporabil External link opens in new tab or windowDagon Design favicon generator.  • najprej poiščite sliko na vaše računalniku (nejvečja dovoljena velikost je 100KB, dovoljeni formati pa so JPG, PNG in GIF) ter jo naložite na splet s pomočjo vmesnika
  • ko se vam je ikona zgenerirala, jo prenesite na računalnik in jo poimenujte favicon.ico.

Kako dodati favicon med statične datoteke?V administrativnem področju pojdite na Nadzorno ploščo in izberite Nastavitve spletnega mesta. Nato poleg napisa Posebne značilnosti kliknite Prikaži možnosti.

S pomočjo vmesnika naložite favicon.ico v področje za statične datoteke.
Kako dodati kodo za prikaz favicon v glavo vaše spletne strani?Ko smo ikono naložili, jo moramo še prikazati. To storimo s pomočjo HTML izsečka. Kliknite dodaj vsebino in izberite HTML izseček. Dodajte naslednjo kodo:

<link rel="shortcut icon"
href="http://mojadomena.com/favicon.ico"
type="image/x-icon" />


Spremeniti morate le mojadomena v ime vaše domene.

Stran morate samo še objaviti. Favicon je od zdaj naprej viden v brskalniku poleg url-ja vaše spletne strani.