Kako izdelam Sitemap za svojo spletno stran in ga dodam v Google 

Dodajanje Sitemap-a („zemljevida vaše spletne strani“) na vašo spletno stran bo iskalnikom (Google, Yahoo, Najdi.si) definitivno olajšala njihovo redno indeksiranje vaše spletne strani.

Pajki vas bodo obiskali pogosteje in posledično bo vaša spletna stran (če bo vsebina pajkom po godu) uvrščena višje, kot je sedaj.

Za primer si bomo sposodili spletno stran External link opens in new tab or windowwww.eol.si.
External link opens in new tab or window


Kaj je Sitemap?


Sitemap je seznam vseh obstoječih podstrani na vaši spletni strani, izdelan v formatu .xml, ki pajkom omogoča lažje in hitrejše indeksiranje strani. External link opens in new tab or windowVeč o indeksiranju pajkov tukaj >>Kako izdelam Sitemap?


Pred vami so enostavna navodila za izdelavo in prenos Sitemapa na vašo spletno stran:

1. Če želimo Sitemap izdelati hitro in enostavno, lahko za to uporabimo on-line program, ki se nahaja tukaj:

External link opens in new tab or windowhttp://www.xml-sitemaps.com  
(Spletna stran je v angleškem jeziku. op.a.)

2. V obrazec za "sitemap generation" vpišite naslov (URL) spletne strani (v našem primeru www.eol.si), določite časovne komponente (kako pogosto naj Google obišče spletno stran) in nato kliknite na gumb Start. Potrebno je počakati še nekaj trenutkov in...
3. ...Vaša Sitemap datoteka je izdelana! Kot vidite imamo na voljo več različnih formatov. Nas zanima datoteka http://www.xml-sitemaps.cm/download/www.eol.si/sitemap.xml, ki jo je sedaj potrebno le še prenesti na spletno stran.

4. S klikom na povezavo prenesite datoteko XML na vaš računalnik. Pri prenosu ne smete spreminjati imena datoteke! Shranite datoteko na vaš računalnik.


5. Vkolikor za urejanje spletne strani uporabljate sistem Spletnik, bo dodajanje Sitemap datoteke za vas mačji kašelj. Vkolikor pa za urejanje spletne strani uporabljate drugačen uredniški sistem (CMS), potem vedite da je potrebno Sitemap XML datoteko, ki ste jo pravkar prenesli na računalnik, prenesti v Root mapo vaše spletne strani. Torej tja kjer se nahajajo tudi ostale podstrani.

Kako v sistemu Spletnik prenesem Sitemap .xml datoteko na mojo spletno stran?1. Vstopite v uredniški sistem Spletnik (vpišite uporabniško ime in geslo), s katerim ponavadi urejate vašo spletno stran in v desnem zgornjem meniju izberite „Nastavitve strani“.

2. Odprlo se vam bo okno, v katerem se nahajajo splošne in napredne nastavitve vaše spletne strani.
V sekciji „Statične datoteke strani“ kliknite na gumb Browse (brskaj) in v vašem računalniku poiščite Sitemap .xml datoteko.


3. Prenesite datoteko na vašo spletno stran, s klikom na gumb „Prenesi“.Kot vidite na zgornji sliki, smo datoteko sitemap.xml uspešno prenesli na naš spletno stran.

4. Potrebno je osvežiti spremembe, objaviti spletno stran in se nato odjaviti iz sistema Spletnik.


 

S tem dejanjem ste na spletno stran dodali Sitemap .xml datoteko in s tem ste vašo spletno stran naredili še bolj prijazno iskalnikom. Namreč pajki, ki so do sedaj vašo spletno stran obiskovali bolj poredkoma, bodo sedaj natančno vedeli kaj vaša spletna stran vsebuje. To pomeni, da bodo hitro zaznali vsakršno spremembo spletne strani in predvsem vedeli, kdaj ste dodali kakšno svežo vsebino ki bi jo bilo potrebno uvrstiti v iskalnik.

!!!Pri tem je potrebno vedeti: Vsakič ko dodajate neko novo vsebino, je priporočljivo generirati novo sitemap datoteko.
V primeru, da vsebino dodajate dnevno, je priporočljivo to narediti vsaj dvakrat mesečno.
Sitemap datoteko želim dodati tudi v Google. Kako to naredim?1. Google bo prej ali slej sam našel vašo Sitemap .xml datoteko, vendar to lahko traja nekaj časa.
Vkolikor želite, da Google vašo spletno stran začne indeksirati nemudoma, potem lahko Sitemap .xml datoteko vpišete tudi preko Googlovega uporabniškega računa. Najprej je potrebno odpreti vaš Google uporabniški račun in nato klikniti na naslednjo povezavo External link opens in new tab or windowhttps://www.google.com/webmasters/tools/siteoverview2. V „tabli“ (dashboard) dodajte naslov vaše spletne strani (URL), nakar vas bo vrglo na stran „Overview“ (pregled). V desnem meniju kliknete na gumb „Sitemaps“ in na tej strani se bo na desni strani pojavilo okence, kamor vpišete ime datoteke....torej vpišete sitemap.xml in kliknete gumb „Submit Sitemap“. V našem primeru se povezava imenuje http://www.eol.si/sitemap.xml. (Primer spodaj)


3. Pojdite nazaj na „Overview“ in preverite vašo spletno stran. Kliknite na povezavo „Verify your site“.4. Google vam bo nato ponudil dve možnosti, med katerima izberete. Kliknite na gumb "Choose verification method" in izberite drugo možnost - Upload an HTML file.5. Ime potrditvene datoteke, ki se vam izpiše, morate sedaj uporabiti na vaši spletni strani. Kako to naredimo?
 

6. Vkolikor uporabljate sistem Spletnik, odprite administratorski pogled vaše spletne strani, na desni strani v nadzorni plošči izberite gumb „Nova stran“ in odprlo se vam bo okno, kamor je ponavadi potrebno vpisati „Naslov strani“.


7. Namesto običajnega naslova tukaj uporabite ime potrditvene datoteke, ki vam jo je pred tem ponudil Google in pri tem odstranite zadnji del imena .html. Odkljukajte možnost, da se stran prikaže v glavnem meniju (ker stran potrebujemo samo za dodajanje Sitemap .xml datoteke) in nato kliknite na gumb „Dodaj“.


8. Kot vidite smo ustvarili prazno podstran z imenom: googlef2d5a079cOdf4e05.html .


9. Potrebno je le še preveriti, če smo uspešno dodali sitemap .xml datoteko v Google. S klikom na spodnji levi gumb "Verify" boste dokončno izvedeli ali je sedaj sitemap datoteka s spletne strani (v našem primeru www.eol.si) zapisana v Google.
 

10. Preverjanje je bilo uspešno in s tem smo opravili s sitemap datoteko.

Kot vidite v levem meniju, imate na voljo še dodatna orodja, med njimi tudi zelo napredno statistiko obiska.
O tej statistiki obiska boste več izvedeli v naših naslednjih člankih.

Google bo vašo spletno stran od sedaj naprej obiskoval redno, poleg tega pa vam bo serviral tudi statistične podatke, ki jih lahko nato uporabite pri analizi učinkovitosti vaše spletne strani.

!!!Pri tem je potrebno vedeti: Vsakič ko dodajate neko novo vsebino, je priporočljivo generirati novo sitemap datoteko.
V primeru, da vsebino dodajate dnevno, je priporočljivo to narediti vsaj dvakrat mesečno.

Vkolikor imate glede dodajanja sitemap datoteke na vašo spletno stran in v Google, še kakšno vprašanje, nas lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca, e-maila External link opens in new tab or windowinfo@spletnik.si ali nas pokličete preko telefona 080 33 39.


< Na vrh strani >