Dodaj in uredi tekstUrejevalnik teksta in slik vam omogoča, da vsebini dodate tekst, ga uredite z različnimi slogi in ga poživite s slikami ali drugimi medijskimi vsebinami.
S klikom na ikono Uredi se vam bo odprl urejevalnik, v katerega lahko ali vtipkate tekst ali pa ga enostavno prekopirate s katerekoli druge lokacije (iz dokumenta ali iz spletne strani) in ga prilepite v željeno polje v urejevalniku. 
 

  

Ko je tekst vnešen in ste zadovoljni tako z njegovo obliko, kot tudi s porazporeditvijo, kliknite na gumb Osveži, ki se nahaja v levem spodnjem kotu urejevalnika. Orodna vrstica, ki se nahaja na vrhu urejevalnika, vsebuje vsa potrebna orodja, s katerimi lahko oblikujete tekst in mu dodajate različne vsebine.


Urejevalnik ima vse kar spletna stran potrebuje za kvalitetno in iskalnikom prijazno izdelavo vsebine.


Pa si poglejmo, kaj vse še lahko počnete z urejevalnikom:


Določanje sloga pisave

Padajoči meni (Slog), ki se nahaja v levem zgornjem kotu urejevalnika, vam omogoča določanje sloga pisave. Ti slogi so precej odvisni od predhodne izbire grafičnega dizajna, saj sistem ne dovoljuje slogov, ki niso kompatibilni z dizajnom. Na ta način vam sistem Spletnik svetuje, kako naj izgleda vaša spletna stran in vas pri tem omejuje pri morebitnem "packanju" po spletni strani.

Če želite, lahko skozi nastavitev spletnega mesta, dodate lastne sloge pisave.


Za uporabo določenega stila, označite tekst, ki ga želite spremeniti in nato kliknite na izbrani slog, npr. navadni, običajno velik, ipd.

Četudi kopirate tekst iz drugih lokacij, se bo ta ob vnosu v urejevalnik (CTRL+V) avtomatično spremenil v navadni slog. Torej, ne glede na kodiranje in slog pisave, se bo tekst takoj prilagodil vašemu predizbranemu grafičnemu dizajnu.


Na ta način uporabnik urejevalnika ni prepuščen samemu sebi, temveč nad njim vedno bedi sistem Spletnik, katerega končni cilj je vedno bil (in vedno bo), lepa, urejena in učinkovita spletna stran.


Urejanje teksta


Urejevalnik teksta in slik vključuje večino standarnih možnosti za urejanje teksta. Teh pa ste verjetno že vajeni iz Worda, Notepada ali Wordpada. Oglejmo si jih...

Z uporabo te skupine ikon lahko tekst poudarite, ga naredite poševnega, podčrtate ali prečrtate. Vsako od teh ikonic lahko nadomestite tudi z pritiskom na tipke na vaši tipkovnici. Če boste te ikonice preleteli z miško, boste tudi videli kaj morate klikniti v primeru "ročnega oblikovanja" besedila. Za poudarjeni tekst B -> Ctrl+B, za poševni I-> Ctrl+I in  za podčrtani tekst  U-> Ctrl+U .

Ikone za poravnavo teksta vam omogočajo da določate pozicijo teksta. Lahko ga poravnate levo, desno, sredinsko in obojestransko.

Te ikonice omogočajo izdelavo seznama, ki je lahko označen s številkami, črkami ali krožci.

Že želite določen odstavek zamakniti v desno ali levo stran, označite tekst in kliknite na eno od teh dveh ikon.

Ti dve ikoni prideta prav v primeru, če v vsebini želite imeti "dvignjeno" ali "spuščeno" besedilo.

  S pomočjo "koledarčka" lahko v besedilo vstavite trenutni datum in čas.Shrani, izreži in prilepi. Razveljavi in uveljavi tekst, ...


S pomočjo Ikone Shrani lahko hitro shranite vsebino, medtem ko jo urejate. Ne da bi pri tem morali osvežiti vsebino ali objaviti stran. Shranjene spremembe bodo takoj prenešene na stran. Ta funkcija pride zelo prav v primeru, ko izdelujete vsebino in pri tem obstaja nevarnost, da se lahko recimo prekine povezava. Zakaj bi morali narediti vse še enkrat, ko pa lahko vedno samo kliknete na ikono za shranjevanje sprememb. Shranite lahko tudi s pomočjo dveh tipk, in sicer Ctrl + S.

Ikone Izreži, kopiraj, prilepi, so sestavni del vsakega tekstovnega urejevalnika. Tako kot se uporabljajo drugje, jih lahko koristimo tudi tukaj. Enostavno označite tekst, kliknite na ikono (izreži, kopiraj) in nato zopet kliknite, tokrat v prostor kamor želite prilepiti ta tekst. Kot alternativo lahko uporabljate tudi tipkovnico. Za Izreži uporabite Ctrl+x, za kopiraj Ctrl+c in za prilepi Ctrl+v.

Ti dve puščici vam omogočata razveljavljanje in uveljavljanje urejanja. Če poenostavimo, če se želite vrniti na predhodno akcijo, kliknite na razveljavi ali pritisnite Ctrl+z, če pa ste korak že razveljavili in želite zopet uveljaviti vmesni korak, potem kliknite uveljavi ali pritisnite Ctrl+y. Ikona razveljavi pride zelo prav v primeru, če ste naredili korak, za katerega želite da ga ni bilo. Torej, če ste kaj izbrisali ali premaknili in bi radi stvari vrnili na svoje mesto, je (pod pogojem, da niste vmes ničesar shranjevali) v tem primeru najlažje samo klikniti na ikono razveljavi.

Ko ste končno zadovoljni z vsebino, pritisnite gumb , ki se nahaja na dnu urejevalnika. S tem boste dokončno spremenili vsebino na vaši strani, tako kot ste jo že s klikom na Shrani.

 

Dodaj in uredi slikeZ uporabo urejevalnika teksta in slik, lahko vašo vsebino ilustrirate tudi s slikami.


S tem lahko naredite vašo vsebino še bolj privlačno in kot tako še bolj atraktivno.  Za dodajane slike odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite tja, kamor želite vstaviti sliko. V orodni vrstici kliknite na ikono Vstavi sliko. Na desni strani se bo pojavilo okence za dodajanje slik:  

Z izborom možnosti datoteka iz spustnega seznama lahko naložite sliko, ki je shranjena lokalno na vašem računalniku. To naredite teko, da kliknete gumb Browse, na vašem računalniku poiščite željeno sliko in jo naložite.

Z izborom možnosti url iz spustnega seznama lahko dodate sliko, ki je že naložena na nekem strežniku. To naredite teko, da vpišete povezavo do slike in kliknete gumb Potrdi.

S klikom na zavihek Library pa boste lahko izbirali med prednaloženimi slikami.

Ko ste v urejevalnik teksta in slik že vstavili sliko, jo lahko nato še naknadno oblikujete. Kliknite na sliko in na desni strani se vam bodo ponudile različne možnosti.  Sliki lahko določite rob, oblivanje, velikost, položaj in razne dodatne efekte. 

Spremenite lahko izbrano sliko v vsakem trenutku s klikom na gumb Spremeni. Izberite Uredi in slika se bo odprla v zunanjem urejevalniku kjer velja osnovno urejanje slik, kot so rastline, obrnite in zavrtite, spreminjanje velikosti in omejene posebne učinke.

Izbrano sliko lahko spremenite kadarkoli s klikom na gumb Spremeni.

Če bi želeli sliko urejati kliknite na gumb uredi in slika se bo odprla v zunanjem urejevalniku, ki vam omogoča osnovno urejanje slik, kot so crop, flip, rotate, resize, in omejeni posebni učinki.

Privzete možnosti vam omogočajo, da nastavite poljubno velikost slike tako, da določite željeno širino in višino. Pri menjavi velikosti, je priporočljivo , da kliknete na ikono in s omejite popačenje slike. Na primer ko spremenite širino slike, se bo višina slike  sorazmerno prilagodila na spremenjeno širino. V kolikor sliki želite povrniti prvotno velikost pa to lahko naredite s klikom na povezavo Ponastavi.

OPOMBA: Spreminjanje širine in veliskosti slike v urejevalniku ne spremeni dejanske velikosti slike ampak sliko ob vizualni naložitvi strani v brskalnik  le prilagodi na velikost, ki ste jo določili. Za optimizacijo večjih slik pa je priporočljivo, da velikost slike spremenite z nekim zunanjim programom za urejanje slik in s tem pripomoremo k hitrejšemu nalaganju spletne strani.

Alt text in Mouse-over caption polje omogoča, da sliki dodate poljuben opis, v katerem na kratko vpišete kaj slika predstavlja. To besedilo se bo nato prikazalo, ko uporabnik zapelje miško čez sliko. Rollower napis je tudi pomemben za pravilno optimizacijo za iskalnike, zato je priporočljivo, da jih dodate pri slikah, ki so pomembne za vašo spletno stran.
Zadnja privzeta možnost pa vam omogoča tri različne poravnave slike in stile poteka besedila za vsako sliko posebej.

 1. No wrapping: Sliko postavi na sredino
 2. left wrap: Sliko postavi na levo
 3. right wrap: Sliko postavi na desno

V desnem spodnjem kotu okna imate gumb s katerim lahko omogočite napredne možnosti za urejanje slik.


Z možnostjo Spacing Around Image določimo okoli slike slike prazen prostor. Torej če imamo sliko dodano med besedilo lahko besedilo odmaknemo od slike.


Možnost Image Effects vam omogoča, da na sliko lahko dodate razne posebne efekte.


Opomba: Učinki efektov na sliki, ne bodo vidni v urejevalniku besedila in slik.


Brez Instant Photo, tilt left
 Instant Photo, tilt right
  
     
Odsev Reflection, perspective right
 Reflection, perspective left
  

Image border vam omogoči, da sliki dodate rob. Samemu robu slike lahko določite kakšne barve bo rob in širino roba.

Mouse-over image doda element interaktivnosti na spletni strani, lahko pa tudi nakazujejo na to, da se bo nekaj zgodilo će kliknejo na sliko. V spodnjem primeru lahko vidite, da slika spremeni barvo, ko se z miško zapeljete čez, hrati pa je slika tudi povezava.

External link opens in new tab or window

Izberite sliko
 Izberite efekt
 Image Effects

 
 

Fade in and Dissolve efekt na prvi pogled izgledata zelo podobno, vendar je med njima zelo pomemba razlika, ko sta efekta dodana sliki, ki je transparentna. Pri efektu Fade in se prvotna slika in slika efekta združita tako, da se ob preletu z miško prikažeta obe. Pri efektu Dissolve pa se prvotna slika ob preletu z miško skrije in se prikaže samo slika efekta.

Fade in
Disslove
Zbledi in raztopimo učinke na prvi pogled videti zelo podobno, vendar obstaja zelo pomembna razlika, ko si jih uporablja za slike, ki imajo pregledne dele. Z zbledijo v normalnem slike ostaja, medtem ko so v kombinaciji z miško nad sliko zbledi-in na vrhu in na dveh. Z raztopimo normalno podobo zbledi-out, medtem ko je kazalec nad sliko zbledi-in na vrhu - oba slike so izmenično. Mouse-over spodnje slike držali razliko med obema učinkov.

OPOMBE: Mouse-over Image in Image Effects med seboj nista kompatibilna in na eni sliki lahko uporabljate samo eno izmed teh dveh možnosti.
Kompatibilnost s spletnimi iskalniki:
 1. "Iris" efekt bo pokazal pravokotnike namesto krogov v IE7 / 8.
 2. Safari in Chrome uporabniki pa  lahko opazijo trzljaje miške ob prehodu čez sliko.Ustvarjanje povezav


Z urejevalnikom teksta in slik lahko na enostaven način ustvarjate povezave na tekstu ali slikah. Ustvarite lahko notranje povezave, ki vam omogočaj povezovanje strani znotraj veše spletne strani ali pa dodate zunanjo povezavo, ki vam omogoča povezavo na neko drugo spletno stran.
Prav tako pa imate možnost ustvarjanja tako imenovanih sider, ki vam omogočajo, povezavo do  točno določenega dela spletne strani.


Meddrugim si o tem lahko ogledate tudi video.

 


Uporabo sider na vaši spletno strani toplo priporočamo, saj bo vaše spletno mesto tako še bolj zanimivo in kompetentno za pajka, ki naj bi redno obiskoval vašo spletno stran in jo indeksiral za iskalnik Google.

 

1. Za ustvarjanje povezave, odprite urejevalnik teksta in slik in označite sliko ali del teksta, na katerega želite pripeti povezavo.  

2. Ko označite tekst ali sliko, z zgornjega menija "Povezava" izberite povezavo, na katero želite da ta slika ali del teksta vodi.

  

  

Če želite ustvariti zunanjo povezvo  na neko drugo spletno stran kliknite v prazno polje za povezavo in vpišite ali prilepite željeno zunano povezavo. Da potrdite zunanjo povezavo po vpisu kliknite zeleno puščico, ki se pojavi v samem polju ali pa kliknite na povezavo, ki se vam odpre v spustnem seznamu-

    


Zunanjo povezavo, ki ste jo predhodno že kopirali, lahko enostavno prilepite z bližnjico na tipkovnici:

 • Windows uporabniki: Kliknete v polje za povezavo in s pritiskom "CTRL + V" prilepite povezavo.
 • Mac uporabniki: Kliknete v polje za povezavo in s pritiskom "Apple + V" prilepite povezavo.  


Privzeto se vse notranje povezave odpirajo v istem oknu, zunanje povezave pa se odprejo v novem oknu ali zavihku. Z vklopom naprednih možnosti pa lahko odpiranje povezav prilagajate po svojih željah.

 • V istem oknu (Same Window)
 • V novem oknu (New Window)
 • Pojavno okno (Lightbox)
 

Prav tako pa lahko nastavite kot zunanjo povezavo tudi elektronski naslov. Ko povezavo z  elekronskim naslovom kliknete le ta odpre privzet program na vašem računalniku, ki ga uporabljate za elektronsko pošto.Povezave s sidrom

so zelo uporabna stvar, še posebej če želite uporabljati povezave, ki vodijo do določenega stavka, odstavka, slike ali sekcije spletne strani.

Najprej morate na mesto, kamor želite da vodi povezava, vstaviti sidro.
  

 • Odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite v področje, kamor želite dodati sidro. Kliknite na ikono Vstavi sidro. Pojavilo se bo majhno sidro.

 • Za urejanje sidra, kliknite na sidro , ki ste ga ravno dodali. V desni orodni vrstici, se bo pojavilo okence, kjer lahko imenujete sidro. Pri tem bodite pozorni na to, da razmake označujete z podčrtajem (_) in ne uporabljate šumnikov, sičnikov in ločil.

 • Da bo sidro dejansko opravljalo svojo funkcijo, torej omogočalo povezavo do dela vsebine, kjer se nahaja, kliknite na gumb Osveži in spremembe bodo shranjene.


Zatem ko ste vstavili sidro, mu sedaj lahko dodate tudi povezavo z iste ali druge podstrani, menija ali slike iz galerije.


Naredimo najprej tekstovno povezavo:


 • Izberite besedo, besedno zvezo ali stavek, ki mu želite dodati povezavo.

 • s padajočega menija na vrhu urejevalnika izberite stran na katero smo vstavili sidro.
 • Pojavil se bo še en meni, ki vsebuje vsa vstavljena sidra na izbrani strani. Izberite tistega na katerega želite da vodi povezava.


  

 • Kliknite na za shranjevanje sprememb na spletni strani.Uporaba tabelUrejevalnik teksta in slik vam omogoča, da stran strukturirate po svojih željah

.
Stran lahko razdelite v več področij, vstavljate HTML kodo, dodajate slike in druge medijske vsebine, skratka lahko jo oblikujete po svojih željah. Prva stvar, ki jo pri tem morate poznati pa je uporaba tabel. S tabelami boste ovrgli vsakršno možnost, da se bo vsebina spletne strani na različnih zaslonih ali v različnih brskalnikih prikazovala različno. Če tekst vstavite v tabelo, ki ji preddoločite velikost, je možnost da se bo tekst prikazoval različno zelo majhna. S tabelo torej določite natančno pozicijo elementa na strani.

 

  

Za dodajanje tabele

, odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite na gumb External link opens in new tab or window Vstavi tabelo.
V naslednjem trenutku se bo pojavila tabela z eno vrstico, dvemi stolpci in robom.

   

   

Če tabelo označite, se bodo v desni orodni vrstici prikazale dodatne možnosti za urejanje tabel.


 • Za dodajanje vrstice kliknite v tabelo in nato vstavite vrstico s klikom na ikono Vstavi vrstico. To lahko naredite tudi na začetku ali v sredini tabele. Nova vrstica se bo vedno ustvarila pod tabelo v katero ste predhodno kliknili.

 • Za brisanje vrstice: Kliknite v vrstico, ki jo želite izbrisati in nato kliknite na gumb Izbriši vrstico

 • Za dodajanje novega stolpca: Kliknite v stolpec pred področjem kjer želite imeti nov stolpec. Kliknite na gumb Vstavi stolpec.

 • Če želite izbrisati stolpec, klknite vanj in nato na gumb Izbriši stolpec.

 

Za

združitev večih sosednjih celic,

jih najprej označite, da se obarvajo rdeče in nato kliknite na gumb Združi celice. Celice lahko združujete samo v eni in isti vrstici (slika spodaj).


Za razdelitev celice v eno ali več celic

, kliknite najprej v to isto celico in nato gumb Razdeli celico. Če želite še bolj razdeliti celico, samo nadaljujte s klikanjem istega gumba.Če želite odstraniti rob tabele, ga morate nastaviti na 0px.
Če robu tabele želite dodati določeno barvo, kliknite na kvadratek poleg okenca in določite barvo.


Če želite med celicami imeti razmak, ga določite s pomočjo Celičnega razmaka na desni strani. Z določanjem obloge celice, določamo razmak med celico in vsebino, ki se nahaja v tej isti celici.


Spodaj vidite kako dodajanje celičnega razmaka in obloge celice vpliva na končni videz tabele.

  

Ni celičnega razmaka niti obloge celice Celični razmak omogočen
Obloga celice omogočena


Za določanje vertikalne poravnave vsebine v celici uporabite padajoči meni Vertikalna poravnava. Izbirate lahko med Vrhom, sredino in dnom.

 

V nekaterih primerih boste želeli v že obstoječo tabelo dodati tudi novo tabelo. V takšni situaciji enostavno kliknite v že obstoječo tabelo in nato gumb vstavi tabelo.

 

Velikost in dimenzije tabele

Tabeli lahko določate velikost v odstotkih ali v pikslih. Oboje lahko spreminjate po vaši volji. 


Z dimenzijoniranjem s pomočjo odstotkov, širina tabele ne bo fiksna. V takšnem primeru se bo prilagajala širini celotne strani ali tabele v kateri se nahaja. Z dimenzioniranjem s pomočjo pikslov pa bo vaša tabela fiksna in se ob različnih ločljivostih zaslonov in brskalnikov ne bo spreminjala.


Podobno lahko določamo širino stolpca, ki se nahaja v tabeli. Torej ne določamo samo velikosti tabele, temveč tudi velikosti celic, ki jih ta tabela vsebuje. Recimo, da želite vsebino razdeliti na tri enake dele....če vsaj dvema od teh treh stolpcev določimo širino 33%, se bodo celice razdelile enakovredno glede na širino matične tabele.
Če vemo, da je tabela široka npr. 600 px, lahko stolpcem določimo tudi širino 200 px. Torej lahko uporabimo tako piksle, kot tudi odstotke.


Ko določate odstotke, vedite da skupna vrednost odstotkov ne sme presegati skupnih 100%.

Ko za določanje širine celic v tabeli uporabljate piksle, skupna vrednost ne sme presegati širine matične celice.

Če bo vaša vsebina vseeno presegala širino, ki ste jo preddoločili za celice in tabelo, se bodo te prilagodile širini vaše vsebine.
Bodite torej pazljivi pri prenašanju vsebine iz drugih spletnih mest, ker je lahko širina tabele (ki je ne vidite) večja, kot ste jo določili v vašem urejevalnik teksta in slik.

  

Uporaba barv v tabelah za lepši izgled vaše vsebine

S pomočjo barvne palete (ko kliknete na kvadratek za tabelo ali celico) lahko tabelam in celicam določate barvo ozadja. To lahko najprej izberete iz predlaganih barv (v skladu z vašim dizajnom vam sistem Spletnik predlaga najbolj verjetne in skladne barve) ali pa vnesete vrednost za neko določeno barvo...npr. #ffffff za belo barvo.


Za dostop do barvne palete torej kliknite na ikono za ozadje tabele ali ozadje celice.


Za odstranjevanje barve kliknite na ikono za izbris.

 

Dodajanje medijskih vsebin

(Flash, Video, Avdio)
MacromediaTM Flash, avdio in video datoteke lahko na vašo spletno stran dodajate na

tri

načine:


   

 • V urejevalniku teksta in slik, uporabite ikono Vstavi medijsko vsebino. V tem primeru bodo vaše datoteke vgrajene v vašo stran, vendar si jih bo obiskovalec pred ogledom/poslušanjem moral še naložiti. Za takšne primere je bolje uporabljati datoteke, ki zasedejo manj. To so npr. glasba v ozadju, krajše flash animacije, krajši  ipd...

 • Medijsko vsebino lahko dodate tudi s pomočjo HTML izsečka. Tako lahko vgradite katerokoli medijsko vsebino, ki se nahaja na drugih lokacijah (Youtube, Google Video, ipd.).

 • V področje za datoteke lahko dodamo medijsko vsebino, kot datoteko, ki si jo lahko prenese obiskovalec. Označite vrsto medijske vsebine z ikono, tako da bodo obiskovalci vedeli za kateri tip datoteke gre.

 

Dodajanje medijskih vsebin v urejevalniku teksta in slik:


Dodajanje medijske vsebine v urejevalniku teksta in slik zahteva le nekaj enostavnih korakov:

 • Odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite na Vstavi medijsko vsebino. Datoteko lahko (tako kot sliko) prenesete z vašega računalnika ali s spletnega mesta (jeziček URL). 
 • Za dodajanje medijske vsebine kliknite na Brskaj (Browse) in poiščite datoteko, ki jo želite prenesti. Kliknite na Odpri ali dvokliknite datoteko. Pojavilo se bo sporočilo "nalagam datoteko".
 • Ko ste uspešno prenesli datoteko, se bo pojavil kvadrat, ki določa končno pozicijo prenešene medijske vsebine.
    

Medijsko vsebino, ki ste jo vnesli v urejevalnik vsebin, lahko sedaj urejate še posebej. Dodatne možnosti se bodo pojavile na desni strani v orodni vrstici.


    

 • Velikost videa (Na voljo za flash in video datoteke) omogoča, da videu določimo širino in višino. Če pri tem kliknete na ključavnico , bo s tem ohranjeno originalno razmerje.
 • Samodejno predvajanje (avdio/video datoteke) določa, da se medijska vsebina zažene samodejno, ko obiskovalec pride na stran, torej ko se ta osveži. (v odvisnosti ali medijska vsebina to omogoča ali pa je bila nastavljena že pri sami produkciji, kot npr. pri Flash datoteki)
 • Prikaži kontrole (avdio/video datoteke) omogoča, da se poleg medijske vsebine pojavijo standardni kontrolni elementi, kot so Play/Stop/Forward/ipd., ki so jih vaši obiskovalci vajeni.
 • Ponovi film (avdio/video fdatoteke) omogoča, da se video ponovi takoj.
 • Velikost in kvaliteta Flash datoteke (samo za flash) vam omogoča da določite kvaliteto in velikost flash animacije. Če klknete na ključavnico , boste s tem ob manjšanju ali večanju velikosti, ohranili razmerje med višino in širino. V mislih imejte tudi obiskovalce, katerih povezava do interneta je slabše kvalitete in ravno v takšnem primeru je bolje zmanjšati kvaliteto flash animacije.
 • Barvno ozadje flash datoteke (samo flash). Za izbiro barve kliknite na barvno paleto, v primeru da ne želite ozadja pa označite transparentno.
 • Vrsta oblivanja vam omogoča da določite, kako bo tekst oblival vstavljeno medijsko vsebino.

 

Pozor!


Nekatere medijske datoteke, kot so MP3 datoteke in filmi, se bodo v vašem administracijskem vmesniku prikazale kot področja (kvadrati). To še ne pomeni, da vsebina ni prenešena, temveč se morate za ogled vsebine odjaviti iz administracije in si stran ogledati, tako kot jo vidi vaš obiskovalec.

Flash datoteke lahko predvajate tako v administracijskem vmesniku, kot tudi v končnem pogledu uporabnika/obiskovalca spletne strani.

Išči in zamenjaj
Urejanje teksta je lahko še veliko lažje, če znate uporabiti funkcijo Poišči in zamenjaj. Medtem ko urejate tekst, lahko v levem zgornjem kotu kliknete na ikono Poišči in zamenjaj.


Za iskanje besede v tekstu - kliknite na ikono Poišči in zamenjaj. V orodni vrstici, ki se odpre na desni strani, pod "Poišči" vpišite besedo, ki jo iščete in kliknite na ikono Poišči naslednjega.

Najdeni rezultati se bodo obarvali v tekstu.


Vaše iskanje lahko zožate s kljukico pri "Razločevanje med velikimi in malimi črkami"

Če želite zamenjati posamezno besedo

, ki ste jo našli v tekstu, izpolnite polje "Zamenjaj z". Torej tja vpišite besedo ali koren besede, s katero želite zamenjati najdeno besedo. Kliknite na ikono   Zamenjaj.

Če želite z zamenjavo zamenjati vse označene (najdene) besede v tekstu

, kliknite na ikono Zamenjaj vse


Za ohranjanje sprememb, ki ste jih naredili s pomočjo funkcije "Poišči in zamenjaj" in izhod, morate klikniti na ikono Prekliči.

 

Ko končate z urejanjem kliknite na gumb , ki se nahaja na dnu urejevalnika teksta in slik.

Preverjanje črkovanja
Trenutno je funkcija na voljo le za preverjanje angleškega jezika, slovenska pa je že v pripravi. Preverjanje črkovanja vam bo v pomoč pri pregledu in popravljanje napak v črkovanju na vaši spletni strani. Nahaja se v oknu za urejanje lastnosti teksta in slike, ki se vam odpre po kliku na ikono, poleg besedila.

Za zacetek preverjanja črkovanja, kliknite ikono . Na desni strani se vam bo prikazal vmesnik za preverjanje črkovanja abc, s seznamom nepravilno natipkanih besed in s seznamom priporocčenih popravkov.

Popravek opravite z izbiro ene izmed priporocenih možnosti ali z ročnim vnosom nove besede. Pritisnite "popravi" popravi ali dvokliknite željeno izbiro.

Popravek vseh istih besed v tekstu, opravite s klikom na gumb "popravi vse"popravi vse .

Če besede ne želite popraviti in besedo pustiti takšno, kot ste jo napisali, pritisnite ikono "prezri" prezri. S klikom na ikono "prezri vse" bo sistem smodejno preskočil vse iste besede v tekstu, za katere bi bil drugače potreben poravek.


Za izhod iz preverjanja črkovanja, s shranitvijo vseh opravljenih sprememb, pritisnite "prekliči" prekliči.

Za potrditev opravljenih sprememb, pritisnite gumb na dnu urejevalnika .

Ne pozabite vse spremembe nato še objaviti in jih s tem prikazati obiskovalcem vaše strani v običajnem pogledu.