Kako izdelati stran z najbolj pogostimi vprašanji in pri tem uporabiti sidra?

 

FAQ (Frequently Asked Questions) je najbolj pogosto uporabljan izraz, kot krajši naziv za rubriko Najbolj pogosta vprašanja.Vprašanja z odgovori so lahko razporejena glede na tematiko, najbolj pa so seveda priljubljena, zaradi zelo uporabnih informacij o izdelku ali storitvi. Najbolj pomembno pri izdelavi strani z najbolj pogostimi vprašanji je način uporabe povezav ter sidra, s katerimi smiselno povežemo vsebino.

Na začetek vsakega odgovora lahko postavite sidro in ga imenujete. S tem boste ustvarili povezavo znotraj strani, ki jo lahko uporabite kjerkoli. Navigacija bo s tem še bolj enostavna za obiskovalce vaše spletne strani, ta pa se bo zaradi tega tudi bolje optimizirala za iskalnike. Torej dve muhi na en mah!

Najbolje je, da si ogledamo primer in sledimo korakom:

1.       Znotraj vaše spletne strani External link opens in new tab or windowustvarite novo stran in jo poimenujte: Pogosta  vprašanja.

2.       Izberite Dodaj > Tekst in Slika in odprl se bo urejevalnik teksta in slik.
Na vrh tekstovnega dela v urejevalniku dodajte seznam vprašanj, na katere boste odgovorili.
Določite povezavo s pomočjo sidra, ki ga postavite v zgornjo vrstico. To sidro vam bo v pomoč pri povezavi: »Na vrh strani«.  
Sidru določite ime. V našem primeru ga bomo poimenovali: vrh_strani. Razmake je potrebno označiti s podčrtajem, ker pa je to tekst, ki se nahaja v povezavi, pravtako ne smemo uporabiti šumnikov in sičnikov. 

 

 

3.       Vprašanjem dodajte odgovore. Pod seznamom vprašanj jih postavite enega pod drugega, po istem zaporedju kot so postavljena vprašanja. Pred vsak odgovor External link opens in new tab or windowpostavite novo sidro, z drugim imenom ( Najbolje da ga poimenujete po vprašanju, ki mu je sidro namenjeno). Nato osvežite spremembe, da si Spletnik zapomni nastavitve.
Za vsakim odgovorom dodajte: < Nazaj na vrh > in ga povežite s sidrom, ki ste ga postavili na začetek in se imenuje: »na_vrh«. To naredite tako da v zgornjem padajočem meniju Link (povezava), izberete stran: »Pogosta vprašanja«. Nato izberite ime sidra, ki se pojavijo v meniju na desni strani. 

 

 

4.       Vrnite se na vprašanja. Povežite vsako vprašanje s sidrom, ki se navezuje na določeni odgovor in preizkusite delovanje preden objavite stran.
External link opens in new tab or windowOglejte si navodila za dodajanje sidra.
External link opens in new tab or windowOglejte si navodila za dodajanje povezav.

Če imate na voljo veliko vprašanj, na katere se nanaša še več odgovorov in bi jih radi razporedili po kategorijah in tematikah, lahko zato ustvarite neomejeno število strani, ki so lahko namenjene za vsako tematiko ali celo vprašanje posebej. Tukaj lahko pride do izraza vaša ustvarjalnost. 
Seveda je dodajanje sider zelo dobrodošlo povsod na vaši spletni strani. Na primer pri dodajanju člankov, novic, menijev, atiklov, ...česarkoli. External link opens in new tab or windowPrimer si oglejte tukaj.

Zapomnite si: Bolj kot je vaša spletna stran povezana znotraj strani, bolje deluje tudi na pajke, ki jih pošiljajo iskalniki. Torej vam bo uporaba sider zelo prišla prav tudi v smislu optimizacije spletne strani za iskalnike.
In še nekaj...Obiskovalci vaše spletne strani, ...ti bodo zelo veseli, če bodo lahko hitro in enostavno prišli do željenih informacij.