Kaj vam omogoča sistem Spletnik?Zatem ko ste se prijavli v urejanje vaše spletne strani, boste vstopili v t.i. administracijski vmesnik, torej urejevalnik vaše spletne strani, ki mu pravimo tudi "administracijski pogled".
Ta pogled se vizualno kaj dosti ne razlikuje od "končnega pogleda", ki ga vidijo vaši obiskovalci. Dodane so le ikonice in dodatne možnosti, s katerimi lahko kot lastnik ali urednik vaše spletne strani, upravljate in urejate vašo spletno stran, kar na licu mesta!
Kjerkoli lahko odprete vašo spletno stran, tam lahko tudi dodajate, urejate in brišete vsebino, pošiljate e-mail sporočila seznamu vaših potencialnih kupcev, preverjate statistiko obiskanosti in učinkovitosti spletne strani, in še več...Vsaka taka administracijska možnost je dostopna preko
zgornjega glavnega menija in mnogih drugih vsebinskih menijev.


Vsebinski meniji

Vaša spletna stran je sestavljena iz različnih vsebinskih elementov - teksti, galerije slik, forumi, blogi, .... Vsakega od teh vsebinskih elementov je možno urejati. Preletite ga z miško in pojavil se bo modri kvadrat, ki označuje polje oz. element, ki ga želite urediti. Ikona Uredi se nahaja v levem zgornjem kotu (kot prikazuje desna slika).Ko z miško preletite ikono Uredi, se vam bo odprl eden od t.i. vsebinskih menijev.
Preko tega menija, lahko z vsebino počnete kar vas je volja! Vsebuje namreč možnosti za urejanje, premikanje, brisanje, prikrivanje, izbiranje, rezanje, kopiranje ali podvajanje vsebine. Vse te možnosti lahko vidite s klikom na . Lahko tudi že samo kliknete na ikono Uredi in odprl se vam bo urejevalnik.

Ko z miško preletite vsebinske elemente, kot so npr. : Navigacijsko področje, Galerija slik, Področje za datoteke, Novice in Sekcije, se bo poleg ikone  Uredi, pojavila tudi zelena ikona na desni strani.


 

Ikona vam omogoča, da v področje, ki ga ta ikona zajema, vstavljate različne elemente.
Naprimer, s klikom na ikono v področju navigacijskega menija (slika spodaj), boste lahko dodali nove menijske postavke. V področju za datoteke boste lahko dodajali nove datoteke, ipd. Zeleni kvadratki vam bodo odkrili možnosti, kamor lahko nato dodajate izbrane elemente. Željeno lokacijo lahko izberete s klikom na zeleni kvadratek.

 


 

Nekateri vsebinski elementi, kot so prazen meni / podmeni ali HTML izseček, bodo obarvani sivo. Tako kot pri drugih vsebinskih elementih, tudi tukaj lahko dodajate nove elemente, z enostavnim preletom miške čez sivi kvadrat. Možnosti urejanja, ki se pojavijo ko preletite ikono Uredi, so sledeče:
 

  • S klikom na Uredi, se bodo odprle lastnosti izbranega vsebinskega elementa.
  • Možnost Premakni vam omogoča, da izbrano vsebino premaknete na drugo lokacijo. V tem primeru se bodo tam, kamor lahko premaknete izbrani element, pojavili zeleni kvadrati. Enostavno kliknite na kvadrat, ki se nahaja na izbrani lokaciji in vsebina se bo premaknila.

 

  • Če boste določeni element želeli izbrisati, se bo s preletom ikone Izbriši, področje obarvalo z rdečo barvo. Vsako brisanje bo vedno naprej zahtevalo potrditev. Tako se boste namreč izognili nepotrebnim ali "slučajnim" izbrisom vsebine.

     

  • Možnost Skrij pred obiskovalci bo vašo vsebino sicer ohranila v administracijskem pogledu, ne bo pa je prikazala na objavljeni spletni strani. "Skrita" vsebina bo v administracijskem vmesniku zamegljena. Tako boste namreč lažje ločili med objavljeno in skrito vsebino. Če skrito vsebino želite ponovno objaviti, na istem meniju enostavno izberite možnost Prikaži obiskovalcem.

 

  • Če želite premakniti, izbrisati, skriti, kopirati ali podvojiti več elementov hkrati, jih morate najprej izbrati. Roza kvadratek bo označil vse elemente, ki ste jih izbrali in tako boste takoj vedeli, kateri elementi so "izbrani". Na enemu od teh elementov nato preko ikone Uredi izberite akcijo (izbriši, Izreži, kopiraj,...) in akcija se bo izvedla za vse predizbrane elemente. S tem, si lahko prihranite zelo veliko časa! 


  • Za rezanje, kopiranje in nato prilepljanje vaše vsebine (elementov) izberite Izreži ali Kopiraj s pomočjo padajočega menija, ki se pojavi ob preletu ikone Uredi. Vsebino lahko nato prilepite s pomočjo "Odložišča", ki se nahaja v desnem zgornjem kotu. 

 

  • S klikom na možnost Podvoji, boste ustvarili kopijo originalne vsebine.

 

 

Zgornji meni v administraciji


Zgornji meni se nahaja v glavi vaše administracije. Vključuje možnosti, kot so Dodaj vsebino, Dodaj novo stran, Zamenjaj predlogo strani, Aktiviraj spletno stran, Objavi spletno stran in dostop do naprednih možnosti v nadzorni plošči, ki se nahaja čisto na desni strani. 


V meniju Dodaj vsebino lahko dodajate vse vrste vsebine - Tekst in slike, Galerije slik, Področje za datoteke, Obrazce, Forume, Bloge, Števce obiska, HTML izsečke, Obrazce za zbiranje e-mailov ali celo Skupino sekcij. Izberite vrsto vsebine, ki jo želite dodati in zelena polja vam bodo nakazala, kam ta izbrana vsebina lahko gre. Kliknite na izbrano področje in vstavite vsebino.

Za ustvarjanje novih strani, kliknite na Nova stran. Pri tem se bo pojavilo okno, kjer je potrebno izpolniti polja, ki določajo lastnosti nove strani. Ta polja so: Naslov strani, naslovna slika, URL- internetni naslov strani, ipd. Prosimo oglejte si tudi navodilo za Nastavitev spletnega mesta, govorimo o izbiri pravega naslova, ključnih besed, opisa strani, kako jo razdeliti na več stolpcev, ipd..

Preko menija Predloga strani, lahko vašo stran razdelite v enega, dva ali več stolpcev ali pa spremenite predlogo in barvo strani (To ne velja za vse dizajne). 

Če ste predhodno kopirali ali rezali vsebino z ene od vaših strani, potem se v takem primeru v desnem zgornjem kotu vedno pojavi t.i. Odložišče (v zeleni barvi). Odložišče prikazuje vsebino, ki ste jo izrezali ali kopirali in strani, s katere je bila ta vsebina izrezana/kopirana.

Za prilepljanje vsebine, pojdite najprej na izbrano stran (kamor želite vstaviti vsebino iz odložišča, še vedno ste v administracijskem vmesniku) in nato kliknite na vsebino v odložišču. Ko boste namreč kliknili na določeno vsebino, se bodo na strani pojavili že prej omenjena zelena področja, ki nakazujejo kam lahko to vsebino prilepite. Za vnos vsebine enostavno kliknite na eno od teh zelenih področij.

Če ste kopirali ali izrezali več elementov hkrati, jih na enak način lahko vse skupaj tudi prilepite. Vsi kopirani elementi bodo prilepljeni na izbrano lokacijo. Če izberete možnost Očisti odložišče, bo odložišče izginilo, vse prejšnje akcije (kopiranje, rezanje) pa bodo preklicane.

 

Vsi Spletnik demo uporabniški računi (spletne strani) morajo biti najprej aktivirani v roku 14 dni po vpisu. To lahko naredite s klikom na gumb Račun še ni aktiviran kss. Z aktivacijo uporabniškega računa (spletne strani), boste potrdili ali so bili podatki poslani na pravi e-mail naslov in ali ste resnično oseba, ki se je prijavila v sistem Spletnik. Na vaš e-mail boste dobivali sporočila o poteku, podaljšanju in morebitni obnovi vašega demo računa.

 

Če kliknete na rdeči gumb , bodo s tem objavljene tudi vse spremembe, ki ste jih naredili v adminstraciji vaše spletne strani. Ta gumb je torej tista ločnica s katero dokončno osvežite ali nadgradite vsebino vaše spletne strani. Če ga ne kliknete, vsebina v administraciji ostane spremenjena, v končnem pogledu (tako kot spletno stran vidijo vaši obiskovalci), pa to še ne bo vidno.


Takoj ko objavite spremembe na vaši spletni strani, se bo pojavilo obvestilo v levem spodnjem kotu. V obvestilu se nahaja URL objavljene strani, kar pa je lahko zelo pripravno, v primeru če želite sproti preverjati spremembe, ne da bi se morali vsakič odjavljati iz administracije.

 

Za večje število naprednih možnosti, kot so: Lastnosti strani, Nastavitev spletnega mesta, Upravljanje s stranjo, Moj račun, Statistika spletne strani in E-mail seznam, morate klikniti na Nadzorno ploščo v desnem zgornjem kotu. Odjavna povezava na dnu istega padajočega menija pa vas odjavi iz administracije in nemudoma "preklopi" v končni pogled.

Ko torej končate z urejanjem, se je vedno potrebno tudi odjaviti iz administracije!