Če želite imeti vaš poštni predal poln spam sporočil, je za to najboljši recept, da na vaši spletni strani objavljate elektronski naslov, še posebno, če ima le-ta povezavo z t.i. "mailto" funkcijo. Naj bo vaš elektornski naslov objavljen na kontaktni strani, na forumu ali blogu, vas bodo spam roboti, ki iščejo elektronske naslove in jih dodajajo v svoje poštne sezname.


Da bi preprečili spam robotu, da bi vas tako zlahka našli, lahko uporabite več različnih načinov brez da bi tvegali okrnitev imformacij obiskovalcem vaše spletne strani.

 

1. način: ZAMENJAVA SIMBOLOV

Simbole, kot so "@ " ali ".", ki se seveda pojavljajo v vsakem elektronskem naslovu, lahko zamenjate kar z besedo. Tako bi e-mail ziga.macedoni@ spletnik.si lahko napisali ziga(DOT)macedoni(AT)spletnik(DOT)si. Pajek, ki išče elektronske naslove vas tako ne bo našel, razen če boste imeli v vaši HTML kodi še vedno vključeno mailto: funkcijo. V tem primeru spam robot še vedno lahko prepozna zapis kot elektronski naslov. tega se zato raje izogibajte.

 

Ta način je seveda najhitrejši in najlažji, vendar lahko obiskovalca včasih zmede.

 

2. način: E-MAIL PRIKAŽITE KOT SLIKO

Vaš elektronski naslov lahko na vaši spletni strani preprosto objavite v sliki. Sliko lahko izdelate s katerikoli grafičnim orodjem ali pa za to uporabite kar spletno orodje, ki ga najdete na External link opens in new tab or windowwww.chxo.com/labelgen. Vaša slika bo izgledala približno takole:


 

Zopet bodite pozorni, da sliki ne daste povezave z mailto: funkcijo. Uporabniki bodo sicer v svoj poštni odjemalec morali e-mail pretipkati, spam robot pa vas vendarle ne bo našel.


3. način: ZAŠČITITE VAŠ E-MAIL Z JAVASCRIPT KODO

Naprednejši uporbaniki lahko zaščitite vaš eletronski naslov z HTML izsečkom, kamor prilepite spodnjo kodo. Elektronski naslov se bo na vaši spletni strani, še vedno prikazoval kot povezava, vendar bo varen pred pajki, ki iščejo elektronske naslove in jih dodajajo v svoje spam poštne sezname.


<script language="JavaScript">

var username = "ziga.macedoni";

var hostname = "spletnik.si";

var linktext = username + "@" + hostname ;

document.write("<a href='" + "mail" + "to:" + username + "@" + hostname + "'>" + linktext + "</a>");

</script>


* namesto zmacedoni vpišite del vašega e-maila pred znakom @ , spletnik.si pa nadomestite s tistim, kar je za znakom @ .